martes, 31 de enero de 2012

Artículos de don Armand de Fluvià (IV): La banda negra dels cavallers catalans

Nuevo artículo de don Armand de Fluvià, en el que encontramos el motivo de porqué los caballeros de las corporaciones nobiliarias catalanas llevamos una banda negra.

LA BANDA NEGRA DELS CAVALLERS CATALANS

Seguint el costum d’anar publicant documents d’interès per a les nostres disciplines, passo a transcriure el privilegi atorgat pel lloctinent i capità general de Catalunya (1698 – 1701), landgravi Jordi de Hessen-Darmstadt (Darmstadt 1669 – Barcelona 1705), gran d’Espanya i cavaller del Toisó d’Or.

La raó d’aquest privilegi sembla força clara pel seu text. Els membres del Braç Militar i del Cos Col·legiat de la Noblesa de Catalunya es volien distingir de la resta de ciutadans amb un distintiu que els identifiqués. Aleshores invoquen -segurament sense fonament- que, de temps reculats, aquells cavallers que, pel fet d’ésser ancians o xacrosos, no podien portar l’espasa—que només podien fer servir els nobles, els cavallers i assimilats—o que, pel fet de dedicar-se a les lletres, no la volien portar, el que feien era substituir la corretja o banda de cuir o de tela per a cenyir l’espasa per una banda negra. Com podem comprovar, el lloctinent general no hi tingué cap inconvenient i, des d’aleshores ençà, els cavallers del Reial Cos de la Noblesa de Catalunya la porten com a senyal distintiu.

El document és al foli 179 del registre núm. 179 de Cancelleria de l’Arxiu Reial de Barcelona i el seu text és el següent:

"Nobilis Antonii de Granollachs et aliorum

Lo Príncep Darmestadt, Llochtinent y Capità General etc.

Per quant, Don Anton Granollachs, Don Anton de Cruylles, Don Joseph de Càncer, Don Ignaci Sans y de Miquel, Pere de Cardona, Francisco de Cardona, Rafel de Nabona, Honorat de Riu y Navarro, Salvador Massanes de Ribera, Francisco de Sentís, Joseph de Costa y altres particulars Cavallers, indivíduos del Bras Militar del present Principat, Nos han representat que los Cavallers catalans, així Nobles, Militars com Ciutedans Honrats, han observat portar per insígnia una banda de tafetà negre sobre lo muscle dret que crusave lo pit y espalles y rematave baix lo bras esquerre; uns per haver arrimada y deixada la espasa ab motiu de la crescuda edat o achaques y altres, en senal de ser Cavallers, y no portar espasa respecte de haver dedicada sa inclinació a la profesió de les lletres, ab la qual insígnia se coneixen los de son gremi, dóna ab ella advertit impuls per a majors respectes, així en les funcions públiques y privades, com en lo comú del tracte y ordinària comunicació. Y que essent esta circunstància tan necesària y de notòria calificació, que desitjen restablir y renovar sa memorable antiquitat y política en obsequi de la selosa estimació que la previngueren los passats. Suplicant-nos siam servits donar providència y disposició per què usant los Cavallers y indivíduos que componen lo Bras Militar del present Principat de Cathalunya de dita banda, no sia lícit ni permès a altra persona alguna (que no sia de dit gremi) portarla en la comformitat dalt dita.

E Nós, reconeixent la justa y present honorosa inspecció que tenen en imitar los vestigis de sos progenitors y la importància que és en la República que es coneguen los Cavallers y se diferencien entre los demés que no’s troben condecorats ab aquest caràcter per son mayor lustre y deguda veneració, condescendint a sa petició; Ab thenor de la present, de nostra certa sciència y deliberadament, usant de la facultat Real que tenim concedida, és nostra voluntat, volem y declaram que la banda negra que estilàvan en portar los Cavallers catalans antigament, ab lo motiu de molta edat, achaques o de emplearse en la profesió de las lletras, que de aquí avant sie (en los dits casos y altrament) insígnia peculiar y pròpia del Bras Militar del present Principat, e o dels individuos que lo componen, prohibint y privant expressament en virtut de la pressent a qualsevol altra persona que no sia de dit gremi lo poderla portar y usar de semblant insígnia, çots pena en cas de contrafacció de cinch cents ducats de or fi de Aragó, als Reals Cofres aplicadors y de béns propis de quiscun dels contrafahents irremisiblement exhigidors en què volem incorren. Manant a tots y sengles Officials majors y menors, de qualsevol grau y condició, sien presents y esdevenidors, axí Reals com altres, que la present nostra gràcia y privació anexa tinguen, guarden y observen tenir, guardar y observar, fasen y contra no vinguen en manera alguna si la gràcia de la Majestat tenen cara y en la dalt dita pena desitjen no incórrer. Data en Barcelona, als VIIII de Setembre MDCXCVIII. Jorge, Landgrave de Hassia.

Vidit Tavernet y Rubí, Cancellarius. Vidit Don Jacobus Descallar, Regius Thesaurarius, Don Juan Bautista de Aloy"

V.E. haçe gracia al Braço Militar de que la Banda Negra que aconstumbraban llevar los Cavalleros antiguamente sea en adelante propia y peculiar insignia de los de su gremio y que no pueda quien no lo fuera usarla, como arriba se contiene. 200& sello (Paratge 18, 2005).


LA BANDA NEGRA DE LOS CABALLEROS CATALANES

Siguiendo la costumbre de ir publicando documentos de interés para nuestras disciplinas, paso a transcribir el privilegio otorgado por el lugarteniente y capitán general de Cataluña (1698-1701), landgravino Jorge de Hessen-Darmstadt (Darmstadt 1669 - Barcelona 1705), Grande de España y Caballero del Toisón de Oro.

La razón de este privilegio parece bastante clara por su texto. Los miembros del Brazo Militar y Cuerpo Colegiado de la Nobleza de Cataluña se querían distinguir del resto de ciudadanos con un distintivo que los identificara. Entonces invocan –seguramente sin fundamento- que, desde tiempos pasados, aquellos caballeros que, por el hecho de ser ancianos o achacosos, no podían llevar espada -que solo podían usar los nobles, los caballero y asimilados- o que, por el hecho de dedicarse a las letras no la querían llevar, lo que hacían era sustituir la correa o banda de cuero o tela para ceñirse la espada por una banda negra. Como podemos comprobar, el lugarteniente general no tuvo ningún inconveniente y, desde entonces, los caballeros del Real Cuerpo de la Nobleza de Cataluña la portan como señal distintivo.

El documento está en el folio 179 del registro número 179 de la Cancellería del Archivo Real de Barcelona y su texto es el siguiente:

"Nobilis Antonii de Granollachs et aliorum

El Príncipe Darmestadt, Lugarteniente y Capitán General etc.

Por cuanto, Don Anton Granollachs, Don Anton de Cruylles, Don Joseph de Càncer, Don Ignaci Sans y de Miquel, Pere de Cardona, Francisco de Cardona, Rafael de Nabona, Honoral de Riu y particulares Caballeros, individuos del Brazo Militar del presente Principado, Nos han representado que los Caballeros catalanes, así Nobles, Militares, como Ciudadanos Honrados, han observado llevar por insignia una banda de tafetán negro sobre el hombro derecho que cruzaba el pecho y espaldas y remataba bajo el brazo izquierdo; unos por haber abandonado y dejado la espada con motivo de la crecida edad o achaques y otros, en señal de ser Caballeros, y no llevar espada respecto de tener dedicada su inclinación a la profesión de las letras, con la cual insignia se conocen los de su gremio, da a ella advertido impulso para los mayores respetos, así en las funciones públicas y privadas, como en lo común de trato y ordinaria comunicación. Y que siendo esta circunstancia tan necesaria y de notoria calificación, que desean restablecer y renovar su memorable antigüedad y política en obsequio de la celosa estima que le tuvieron los pasados. Suplicándonos seamos servidos dar providencia y disposición para que los Caballeros e individuos que componen el Brazo Militar del presente Principado de Cataluña de dicha banda, no sea lícito ni permitido a otra persona alguna (que no sea de dicho gremio) llevarla en la conformidad arriba dicha.

Y Nós, reconociendo la justa y presente honrosa inspección que tienen en imitar los vestigios de sus progenitores y la importancia que es en la República que se conozcan los Caballeros y se diferencien de los demás que no se encuentran condecorados con esta carácter para su mayor lustre y debida veneración, accedemos a su petición; A tenor de la presente, de nuestra cierta ciencia y deliberadamente, usando de la facultad Real que tenemos concedida, es nuestra voluntad, queremos y declaramos que la banda negra que estilaban llevar los Caballeros catalanes antiguamente con motivo de mucha edad, achaques o de emplearse en la profesión de las letras, de aquí en adelante sea (en los dichos casos y otros) insignia peculiar y propia del Brazo Militar del presente Principado, y de los individuos que lo componen, prohibiendo y privando expresamente en virtud de la presente a cualquier otra persona que no sea de dicho gremio poderla llevar y usar semejante insignia, bajo pena en caso de infracción de quinientos ducados de oro fino de Aragón, a los Reales Cofres aplicadores y de bienes propios de cada uno de quienes lo contravengan irremediablemente exigidos por lo que queriendo incurren. Mandando a todos y respectivod Oficiales mayores y menores, de cualquier grado y condición, siendo presentes y futurps, así Reales como otros, que la presente nuestra gracia y privación aneja tengan, guarden y observen tener, guardar y observar hagan y no contravengan en manera alguna si la gracia de su Majestad aprecian y en la arriba dicha pena no desean incurrir. Dada en Barcelona, el VIIII de Septiembre de MDCXCVIII. Jorge, Landgrave de Hassia.

Vidit Tavernet y Rubí, Cancellarius. Vidit Don Jacobus Descallar, Regius Thesaurarius, Don Juan Bautista de Aloy"

V.E. haçe gracia al Braço Militar de que la Banda Negra que aconstumbraban llevar los Cavalleros antiguamente sea en adelante propia y peculiar insignia de los de su gremio y que no pueda quien no lo fuera usarla, como arriba se contiene. 200& sello (Paratge 18, 2005).